četvrtak, 12. ožujka 2015.

Tortica


Sastojci
Za kore:
 150 g Pšeničnog oštrog brašna
  150 g  Pšeničnog glatkog brašna
½  Praška za pecivo
100 g maslaca 
1 jaje
 80 g šećera 
1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
 50 g Pšeničnog glatkog brašna
 200 g šećera 
1 Vanilin šećer
 500 ml hladnog mlijeka 
100 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
 3 žlice vode
 3 žlice šećera 
3 rebra čokolade (od 100 g)
 50 g maslaca
 1 žlica ulja

PripremaVrijeme pripreme:120 minTežina:Složeno
Kore
1
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
2
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
3
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
4
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
5
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
6
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
Krema
1
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
2
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
3
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
4
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
5
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
6
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
7
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
*Čokoladna glazura*
1
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
2
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
3
Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
4
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Posluživanje
Karamel pitu poslužite uz mliječni napitak ili čaj.
Savjet
Pita je nevjerojatno meka, prhka i sočna, a čokoladna glazura daje još bolji, puniji okus.

Ova je glazura izuzetno dobra baš za ovakve prhke pite koje završavaju korom jer ne puca i ne odvaja se od kore.


Nema komentara:

Objavi komentar