Sastojci
Za kore:
150 g Pšeničnog
oštrog brašna
150 g Pšeničnog glatkog brašna
½ Praška za pecivo
100 g maslaca
1 jaje
80 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
50 g Pšeničnog
glatkog brašna
200 g šećera
1 Vanilin šećer
500 ml hladnog
mlijeka
100 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
3 žlice vode
3 žlice šećera
3 rebra čokolade (od 100 g)
50 g maslaca
1 žlica ulja
PripremaVrijeme pripreme:120 minTežina:Složeno
Kore
1
Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte
maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
2
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite
prhko tijesto.
3
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30
min u hladnjaku.
4
Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio
razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
5
Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto
prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
6
Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju
ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
Krema
1
U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin
šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile
grudice.
2
Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje
dok se ne karamelizira.
3
Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka,
brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer
malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti).
Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne
zgusne.
4
Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz
povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve
dobro sjedini i dobro ohladite.
5
Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
6
Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
7
Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna
folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom
glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore
povežu s kremom.
*Čokoladna glazura*
1
Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se
šećer sasvim ne otopi.
2
Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada
ne otopi i poveže s vodom.
3
Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim
otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
4
Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je
prelijte preko kolača.
Posluživanje
Karamel pitu poslužite uz mliječni napitak ili čaj.
Savjet
Pita je nevjerojatno meka, prhka i sočna, a čokoladna
glazura daje još bolji, puniji okus.
Ova je glazura izuzetno dobra baš za ovakve prhke pite koje
završavaju korom jer ne puca i ne odvaja se od kore.
Nema komentara:
Objavi komentar