četvrtak, 12. ožujka 2015.

Omiljena narodna tinktura iz naših krajeva (Uputstvo i Objašnjenje)


Vjerovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i omiljen je vijekovima u narodu kao ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan, a svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti.
Sada, u proljeće posebno je primjetan, jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i komad zemlje u našim krajevima.
Kako je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine. Tinktutu možete napraviti lako, a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst biće prekratak da pobrobijmo sve blagodeti koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih dijelova. Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vijekovima i najčešće se pravila korištenjem korijena maslačka potopljenim u rakiju. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lijek.


Za tinkturu su vam potrebni:

·         svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi, sve brano u rano u proljeće
·         rakija ili vodka od 35-45 stepeni alkohola
Priprema i priprema tinkture:
Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korijenom, jer je korijen njen najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, ostavite da se osuše te ih isjecite na što sitnije komadiće. Dijelove biljke možete izmiksati blenderom kako biste dobili masu do koje alkohol može prodrijeti. Ovako dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili vodkom. Predlažemo vodku zbog slabijeg mirisa, ali će i rakija odraditi posao izvalčenja ljekovitih sastojaka. Pokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen biljke, a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi.

Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi van dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procijedite smjesu putem gaze tako da vam ostane samo tekućina. Ovako dobijena tekućina sadrži koncentrisanu svu raskoš hranjivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar