Vjerovatno nema
rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i
omiljen je vijekovima u narodu kao ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti.
Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan, a svi dijelovi biljke su
jestivi i ljekoviti.
Sada, u proljeće posebno je
primjetan, jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i komad zemlje u
našim krajevima.
Kako je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili
smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove
sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine. Tinktutu možete
napraviti lako, a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst
biće prekratak da pobrobijmo sve blagodeti koje možete imati upotrebom
maslačka, odnosno svih njegovih dijelova. Tinktura maslačka u našem narodu poznata
je vijekovima i najčešće se pravila korištenjem korijena maslačka potopljenim u
rakiju. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami
napravite i koristite ovaj lijek.
Za tinkturu su vam potrebni:
·
svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi, sve brano u
rano u proljeće
·
rakija ili vodka od 35-45 stepeni alkohola
Priprema i priprema tinkture:
Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja
tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korijenom, jer je
korijen njen najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, ostavite da se
osuše te ih isjecite na što sitnije komadiće. Dijelove biljke možete izmiksati
blenderom kako biste dobili masu do koje alkohol može prodrijeti. Ovako
dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, te u potpunosti prelijte sa rakijom
ili vodkom. Predlažemo vodku zbog slabijeg mirisa, ali će i rakija odraditi
posao izvalčenja ljekovitih sastojaka. Pokušajte obratiti pažnju da barem pola
sastava predstavlja korijen biljke, a ostalu polovinu da čine listovi i
cvjetovi.
Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi van
dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vrijeme
promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procijedite smjesu putem gaze tako
da vam ostane samo tekućina. Ovako dobijena tekućina sadrži koncentrisanu svu
raskoš hranjivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i
čuvajte na tamnom mjestu.
Nema komentara:
Objavi komentar