nedjelja, 15. ožujka 2015.

ŠTRUDELJ S JABUKAMA

Jeftin i izdašan recept.




Sastojci

Broj osoba:
    6 osoba

    Tijesto
     50 dag brašna
     25 dag omekšalog margarina


     1 jušnu žlicu kiselog vrhnja ili jogorta
     1 jaje
     1 žutanjak
     3 jušne žlice šećera
     prstohvat soli
     1 dl mlijeka
     4 dag svježeg kvasca ili vrećica suhog
     1 dl ulja
    Nadjev
     1 kg jabuka (6 srednjih)
     5 jušnih žlica šećera
     5 jušnih žlica krušnih mrvica
     5 jušnih žlica grožđica
     2 jušne žlice ruma
     1 vanilin šećer
     1 žličicu cimeta
     2 jušne žlice krušnih mrvica za posip (po potrebi)
      po želji šećer u prahu za posipanje

Priprema


    1
    Kvasac razmrviti sa malo šećera i brašna i mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da se digne.
    2
    Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati dignuti kvasac te mijesiti da nastane glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i pustiti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
    3
    Pripremiti nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer, grožđice, krušne mrvice, rum i cimet pa dobro promiješati. Ukoliko je potrebno dodati još mrvica – to ovisi koliko su jabuke sočne.
    4
    Dignuto tijesto razvaljati, pripaziti na dužinu tepsije, te namazati sa uljem i samo malo posuti, tanki sloj krušnih mrvica pa namazati polovinom nadjeva. Po nadjevu također samo malo posuti krušnim mrvicama pa zarolati lagano u roladu (ne stiskati da tijesto prilikom pečenja ne pukne) i staviti u tepsiju. Isto tako napraviti još jednu štrudlu.
    5
    Pripremljene šrudle pokriti da se malo dignu za vrijeme dok se ugrije pećnica.
    6
    Pećnicu uključiti na 180-190 st.C.
    7


    Kad je pećnica ugrijana, štrudle namazati uljem sa svih strana i staviti peći cca 45 minuta. Gotove lagano poprskati vodom te pokriti krpom i ručnikom ili dekicom za vrijeme dok se hlade. Možete ga posuti šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar