Danas vam donosimo recept za ferrero roche tortu kojoj uistinu rijetki mogu odoljeti. Sa sastojcima kao što su nutella, lješnjaci, čokolada, jednostavno ne možete pogriješiti..
Sastojci:
Za koru:
• 6 jaja
• 100 g čokolade
• 12 kašika šećera
• 7 kašika brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1 vanilin šećer
• 4 kašike prezli ( mrvica)
• 4 kašike mljevenih lješnjaka
• 70 g margarina
Fil:
400 g sira (mascarpone ili nekog drugog za kolače)
• 400 ml slatke pavlake ( slatko vrhnje )
• 400 g nutelle
• 100 g mljevenih lješnjaka na krupnije
• 100 g lješnjak napolitanki
• 100 g čokolade
• 2 kašike ulja
• 1 dcl toplog mlijeka
• 4 kašika nesquk-a
Priprema:
Kora:
Otopiti maslac i čokoladu, sačekati da se malo ohladi. Umutiti jaja i šećer pa onda dodati ostale sastojke za koru i na kraju topljenu čokoladu. Smjesu podijeliti u tri posude da su jednake i peći u okruglom kalupu (28 cm) jednu po jednu koru, na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Može se peci samo jedna kora i presjeći na 3 djela. U 1 dcl mlijeka staviti 4 kašike nesquk-a i promiješati pa time preliti kore.
Fil:
Sir i nutelu promiješati zajedno i tome dodati umućen šlag od slatke pavlake (slatko vrhnje). Zatim otopiti preostalih 100 g čokolade sa 2 kašike ulja. Nakon toga sljedećim redoslijedom slagajte tortu: kora-fil-tanki mlaz topljene čokolade-lješnjaci i napolitanka-tanki sloj fila-kora i tako složiti ostale kore te na kraju premazati cijelu tortu. Malo fila ostaviti i dodati nekoliko kašika mljevene plazme, preostalu napolitanku te napraviti kuglice i uvaljati ih u krupno naredane lješnjake, kuglice možete koristiti za ukrašavanje torte.
Nema komentara:
Objavi komentar