nedjelja, 15. ožujka 2015.

DOMAĆA FERRERO ROCHE TORTA

Danas vam donosimo recept za ferrero roche tortu kojoj uistinu rijetki mogu odoljeti. Sa sastojcima kao što su nutella, lješnjaci, čokolada, jednostavno ne možete pogriješiti..




Sastojci:
Za koru:
• 6 jaja


• 100 g čokolade
• 12 kašika šećera
• 7 kašika brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1 vanilin šećer
• 4 kašike prezli ( mrvica)
• 4 kašike mljevenih lješnjaka
• 70 g margarina

Fil:

 400 g sira (mascarpone ili nekog drugog za kolače)
• 400 ml slatke pavlake ( slatko vrhnje )
• 400 g nutelle
• 100 g mljevenih lješnjaka na krupnije
• 100 g lješnjak napolitanki
• 100 g čokolade
• 2 kašike ulja
• 1 dcl toplog mlijeka
• 4 kašika nesquk-a

Priprema:

Kora:
Otopiti maslac i čokoladu, sačekati da se malo ohladi. Umutiti jaja i šećer pa onda dodati ostale sastojke za koru i na kraju topljenu čokoladu. Smjesu podijeliti u tri posude da su jednake i peći u okruglom kalupu (28 cm) jednu po jednu koru, na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Može se peci samo jedna kora i presjeći na 3 djela. U 1 dcl mlijeka staviti 4 kašike nesquk-a i promiješati pa time preliti kore.

Fil:



Sir i nutelu promiješati zajedno i tome dodati umućen šlag od slatke pavlake (slatko vrhnje). Zatim otopiti preostalih 100 g čokolade sa 2 kašike ulja. Nakon toga sljedećim redoslijedom slagajte tortu: kora-fil-tanki mlaz topljene čokolade-lješnjaci i napolitanka-tanki sloj fila-kora i tako složiti ostale kore te na kraju premazati cijelu tortu. Malo fila ostaviti i dodati nekoliko kašika mljevene plazme, preostalu napolitanku te napraviti kuglice i uvaljati ih u krupno naredane lješnjake, kuglice možete koristiti za ukrašavanje torte.

Nema komentara:

Objavi komentar