nedjelja, 15. ožujka 2015.

Podravske kocke ....sa kafom

za sve ljubitelje kafe i kremastih kolača,jedne ukusne i sočne kocke.....


Sastojci:

za biskvit:
6 žumanaca
250 gr. šećera
1 dcl. ulja
160 gr. brašna
(ili 140 gr.brašna+2 kaš. gustina)
1 prašak za pecivo
50 ml.kuvane kafe
6 bjelanaca

za preliv:
2 dcl. kuvane crne kafe
2 čepa ruma

za fil:
5 žumanaca
200 gr. šećera
1 vanilin šećer
40 gr. brašna (ili 2 kaš.gustina)
2 dcl.mlijeka
200 gr.maslaca

za šaum:
5 bjelanaca
250 gr.šećera

za glazuru:
100 gr.čokolade za kuvanje
3 kaš. ulja
1 kaš.mlijeka


Priprema:

za preliv- skuvati 2,5-3 dcl jake crne kafe (sa 3 kašikice šećera) pa kada se slegne i ohladi,procjediti je i dodati rum.

za biskvit-umutiti žumanca sa šećerom,pa dodati kafu i ulje.toj smjesi dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanaca.smjesu uliti na masni papir u veliki pleh od rerne i peći na 180*C oko 30 min.
pečeni i ohlađeni biskvit presječemo po pola da dobijemo dvije kore.

za fil-pomješati žumanca,šećer,vanilin šećer i brašno sa vrlo malo mlijeka (od ovih 2dcl).ostatak mlijeka staviti da provri pa u to dodati smjesu sa žumancima i skuvati gusti krem.u ohlađeni krem dodati pjenasto umućen maslac i sve dobro umutiti.

za šaum-od bjelanaca i šećera umutiti čvrst snijeg pa ga kuvati na pari dok se ne zgusne (ja sam ga 15 min. mikserom mješala na pari)

za glazuru-na laganoj vatri mjašati čokoladu,ulje i mlijeko dok se fino sjedine u glazuru.


koru natopiti sa polovinom preliva-lagano namazati fi-poravnati-staviti drugu koru-natopiti ostatkom preliva-preko toga nanjeti šaum-i na kraju odozgo staviti glazuru.sve dobro ohladiti !

Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/

Nema komentara:

Objavi komentar