subota, 14. ožujka 2015.
Pogačice- lepinjice od finog tjesta za sve - ludo tijesto
Sastojci
1 kg brašna(pola oštro-pola glatko)
2 jogurta
2 cjela jaja
4 jušne žlice ulja
1 velika žlica šečera
1 mala žlica soli
1 prašak za pecivo
1 svježa germa ali može i digo suhi kvasac
2-2,5 dcl vode
+ ulje za najlonsku vrećicu (dvijeili jedna čvrsta)
Priprema
1.
U posudi staviti sve gore navedene sastojke osim vode, prije sam koristila svježu germu, ali u zadnje vrijem stavljam 1 vrećicu digo suhog kvasca).”Kolaž slika za izradu tijesta POGAČICE – LEPINJICE
2.
Mutiti mikserom sa nastavcima za dizano tijesto ili u miltipraktiku (kod mene onda ide 1/2 smjese gore navedenih sastojaka) ili ručno raditi ali i mikserom je sasvim o.k.i dodovati postepeno vodu mlaku( vi možete i mljeko toplo u istoj količini ali ja sam naučila sve s vodom mlakom raditi).
3
Kad se tjesto odvaja od stjenki posude.. i stvore se blagi mjehurići gotovo je. Važno je dvije vrečice veće stavit jednu u drugu (ili jedna čvrsta vrećica velika ne mala jer u maloj vrečici bi tjesto previše naraslo i razletilo se po frižideru) i u “ovu gornju unutarnju vrećicu nauljiti vrećicu i stavit tijesto”: i zavezati čvrsto i ostaviti prostora u njoj jer se tijesto jako digne iako je u frižideru.
4.
Tijesto treba odstajati najmanje dva sata u frižideru prije upotrebe...iako su neki dan bili tako nestrprljivi moji “termiti” pa sam im odmah ispekla lepinjice i bile su sasvim o.k.ali ovo tjesto može biti i do 7 dana u frižideru, ali se potroši i prije za 2-3 dana..
5.
Tijesto sam prije koristila za brze slance peciva, “pogačice”, fanjke poderne gače, male krafnice peciva, pletenice s makom a i pizzza je bila jako dobra i to ono na brzinu kad trebate a super je za zaposlene domaćice. za pizzu je super iako imam tjesto specijal odlićno za pizzu i ono mi isto mora malo odstajati.
6.
Izvadim dio tijesta za 10-12 pogačica i oblikujem loptice vel. male marelice ili golf loptice i pobrašnim i na pobrašnjoj dasci te sa valjkom(oklagijom;takačicom) razvaljam lepinjice, i s jedne strane namažem sa kistom vrlo malo ulja. PAZITE otvorite prozor ili ventilaiju na najAče jer se malo i zadimi mislim da je i ovo važno napomenut ali samo kod pogačica
7.
POGAČICE – LEPINJICE… Za pogačice-lepinjice dio tijesta(ovisi koliko pogačica tj lepinjica hočete..Ovdje tijesto pobrašnim i “evo na kolažu se vidi postupak”: i napravim loptice kao za ping pong i razvaljam ih. Imam dvije tave i ne mazati ih uljem, nego sa onom stranom gdje su namazane uljem staviti peći..one nabubre i vrlo brzo preokrenem kad požute tj. dobiju željenu boju vidi na kolažu1 . I s druge strane par tenutaka dok ne dobiju par malih tamnijih točkica.. Kad su pečene stavljam u posudu i poklopim tanjurom poklopcem da se ne ohladne i da budu mekane da se ne stvrdnu i tako mogu stajati i ako koristite mikrovalnu možete na 2-3 sekunde ugrijati. Pogačice-lepinjice služimo uz Sirni namaz kao mladi kajmak ili Namaz od FETA sira ili od melise Sirni namaz od melise-matičnjaka ili abc namaz ili neki koji već koristite.
8.
FANJCI njih nauljene razvučete ali ne brašniti isto razvučete loptice, ali s nauljenim rukama ne brašnim već sa prstima razvućem (malo veće loptice) i stavite na vruće ulje, i one nabubre te ih preokrenete i stavite na papirnati ubrus da pokupi masnoću ili PODERANE GAĆE ono napravite rupu i provučete jedan kraj kroz drugi) vidi kolaž 2 za fanjke a isto tako možete začas napravit pletenicu pecivo ili slnce vidi kolaž 3 za peciva slance
9.
Za PIZZU kad trebate na brzaka isto izvadite (ova količina iz vrečice je dovoljna za 2 velika pleha crna od pećnice i jedan mali okrugli. i razvučete i normalno kao za picu… Imam za sada samo sličice pogačica lepinjica , akako budem radila neke od navedenih slanci peciva) stavit ću slikicu naknadno.
10.
Jučer smo radili na brzinu i tortilje od ovog tijesta i bilo je odlićno iako su tortilje u originalu sa mješavinom kukuruznog brašna ali specijalno brašno ima u Meksiku tako daje baš teško nači to originalno no mojima su domaće bolje od kupovnih ali bome na brzinu su odlićne i gotove samo su skuplja varijanta.
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar