Oduvek sam želela jednu džinovsku toffife pralinu. Kako se
lako neke želje ostvaruju. Tamarichka, ova toffife je tvoja. Kore od tamne
čokolade, presečene karamel kremom, a sve presvučeno karamel glazurom.
Sastojci
Kore
8 belanca
8 kašikašećera
1 kesica burbon-vanilin šećera
3 kašike brašna
oštrog tip 400
3 kašike kakaa
50 g nastrugane tamne
čokolade
4 kašike milerama
Karamel fIl
4 kašike šećera
100 ml mleka
8 žumanaca
100 g bele čokolade za kuvanje***
2 kockice mlečne čokolade*
50 ml slatke pavlake
Karamel glazura
4 kašike žutog šećera u prahu* *
75 ml tečne slatke
pavlake
100 g bele čokolade
20 g maslaca
Čokoladna
60 g tamne
čokolade
50 ml slatke pavlake
PripremaTežina:Srednje zahtjevno
Kore
1
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Belancima dodati
šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
Dodati prosejano
brašno, prosejani kakao, burbon vanilin šećer i umešati drvenom kašikom.
Dodati mileram i umešati
drvenom kašikom.
Umešati nastruganu
čokoladu.
Dno kalupa sa
pokretnim stranama prečnika 24 cm obložiti pek papirom, postaviti strane
kalupa, amašćene maslacem/margarinom i ravnomerno rasporediti smesu.
Peći na 180 stepeni
15 minuta, zatim smanjiti rernu na 170 stepeni i peći još 10 - 15 minuta.
Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
Pečenu koru izvaditi
iz kalupa zajedno sa pek papirom, prevrnuti na tacnu i lagano skinuti pek
papir. Kad se prohladi, vodoravno preseći koncem ili žicom da se dobiju dve
kore.
Karamel fil
1
Žumanca kratko
umutiti mikserom.
Na umerenoj vatri
otopiti šećer. Skinuti sa vatre i dodati mleko (Pažnja: jako će da prska).
Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne
otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta).
Dodati žumanca.
Zagrevati na slaboj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne
zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane
zgušnjavanje. Vratiti na vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta, povremeno
skidajući sa vatre, da se žumanca ne zgrudvaju. Treba da se dobije glatka masa
teksture kao gust puding.
Skinuti sa vatre i
dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i mlečnu čokoladu (*mlečna čokolada
nije neophodna, dodana je samo da bi se dobila karamel boja fila). Mešati dok
se ne otope i ne dobije ujednačena masa.
Ohladiti do sobne
temperature (uroniti posudu sa filom u posudu sa hladnom vodom i mešati
mikserom).
U ohlađen fil dodati
50 ml tečne slatke pavlake i umutiti mikserom.
Oko prve kore staviti
obruč za torte. Na mom obruču se može podesiti željeni obim torte. Kora se u
toku pečenja blago skupila, pa joj je prečnik bio 23 cm. Koru premazati filom i
prekriti drugom korom.
Ostaviti u frižideru
2 sata da se stegne, pa skinuti obruč.
Karamel glazura
1
Belu čokoladu
istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Na umerenoj vatri
otopiti žuti šećer u prahu. Skinuti sa vatre i dodati tečnu slatku pavlaku
(Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano
mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta). Skinuti
sa vatre i dodati istopljenu belu čokoladu. Izmešati. Dodati maslac i mešati
dok se ne istopi. Dobiće se masa boje karamela, gustine kao nutela ili
eurokrem.
Zagrejati masu kratko
na tihoj vatri da postane ređa kako bi se lakše premazala preko torte.
Izliti toplu karamel
glazuru na sredinu ohlađene torte. Špatulom lagano mazati glazuru od sredine ka
obodu torte i postepeno je istanjivati. Masa se brzo steže i postaje slična
fondan masi, pa se lepo može oblikovati, samo je bitno da se malo po malo
istanjuje.
Ostaviti u frižideru
15 minuta i "postaviti" čokoladnu "kapu".
Čokoladna kapa
1
Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Dodavati kašiku po kašiku slatke pavlake uz neprestano mešanje. Ako masa bude
gusta, treba je zagrejati kratko na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim
je izliti na sredinu torte. Lagano špatulom razmazati od centra ka obodu torte,
na oko 2 centimetra od ivica torte. Ostaviti u frižideru.
2
Napomene:
1. **Žuti šećer u prahu sam dobila mlevenjem žutog
kristalnog šećera u električnom mlinu za kafu. Može se koristiti i kristalni
žuti šećer ili beli šećer u prahu.
2. I za fil i za glazuru sam koristila slatku pavlaku
Dolcella šlag 5+ sa biljnim masnoćama. Sa Imlekovom ili Dukatovom slatkom
pavlakom mi slični filovi ne uspevaju.
*** Obavezno koristiti belu čokoladu za kuvanje. Sa belom
čokoladom za jelo tipa Milka, Nestle i slično krema se neće stegnuti.
Nema komentara:
Objavi komentar