Češnjak ima snažno
dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje koje se lako može
usporediti s najboljim antibioticima, no kada ga pojedete na prazan želudac,
učinak je mnogo jači. Znanstvenici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka
na prazan želudac povećava njegovu učinkovitost u smislu prirodnog antibiotika
jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od “strašnog bijelog luka”.
Bijeli luk sadrži oko
400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin,
alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2,
vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i
fosfor.
Redovnom uporabom
češnjak potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni
tlak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. K svemu, odličan je antioksidans.
U povijesti medicine,
antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka itekako su poznata. Češnjak i
njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala
njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja
potvrđuju i da češnjak ima značajna antikancerogena svojstva. Redovito
konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta
raka, osobito raka rektuma i bubrega.
Ovo je tek nekoliko
konkretnih slučajeva u kojima vam češnjak može biti od velike pomoći.
1. Imate li na tijelu
bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mjesto prerezani komadić češnjaka
i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko
dana dok bradavica posve ne otpadne.
2. Boli li vas uho,
prokuhajte dva češnja češnjaka pa nekoliko kapi nakapajte u uho.
3. Kod reumatskih bolova
natrljajte prerezani režanj češnjaka na bolno mjesto, bol će popustiti.
4. Patite li od
nesanice, navečer jedite salatu s češnjakom.
5. Bole li vas mišiće,
jedite češnjak, opušta mišiće.
(Dnevno.hr)
Nema komentara:
Objavi komentar