Sastojci 300 - 400 g skuvane cvekle 3 kisela krastavca srednje velicine 2 mrkve srednje velicine 100 g smrznutog graska 200 mlmajoneza 200 mlkisele pavlake soli i bibera oko 200 ml vode u kojoj se kuvala cvekla 14 g zelatina ( 2 kesice zelatina )
PripremaTežina:Jednostavno
1
Oguliti cveklu ,dobro je oprati i staviti je da se kuva ( ako je cvekla veca preseci je po pola da se brze skuva ) . Vodu u kojoj se kuva posoliti . Oguliti mrkvu i nju skuvati . Takodje skuvati grasak . Skuvati jaja . Sve povrce prohladiti , cveklu i mrkvu iseci na sitne kockice . Takodje kisele krastavce iseci na kockice iste velicine kao cvekla i mrkva . Kada se jaja ohlade skinuti ljusku i staviti ih u frizider da se dalje hlade posto se bolje seku kada su hladna ( svako jaje preseci na pola ). Sacuvati 200 ml vode u kojoj se cvekla kuvala . Sipati zelatin u manju kolicinu sacuvane vode ( oko 50 ml ) da nabubri . Ostatak vode zagrejati , skinuti sa vatre i u nju dodati zelatin i dobro izmesati da se zelatin otopi . Smesu vode i zelatina ohladiti . U vecu posudu staviti majonez i kiselu pavlaku , izmesati , dodati sve seckano povrce i grasak i staviti soli i bibera prema ukusu . Umesati otopljeni zelatin i dobro sve sjediniti .
2
Usku modlu za hleb dimenzija oko 24 x 14 cm obloziti plasticnom foliom tako da krajevi folie vise preko ivica modle . U modlu sipati prvo pola mesavine , zatim po povrsini poredjati polovine jaja, i onda polako , kasikom , sipati drugu polovinu smese . Lagano izravnati , prekriti po povrsini foliom koja je ostavljena da prelazi ivice modle . Posudu staviti u frizider da se hladi dok salata ne postane cvrsta ( potrebno je par sati , a najbolje preko noci).
3
Ohladjenu salatu pazljivo prebaciti na tacnu , skinuti foliu i ukrasiti po zelji .
Nema komentara:
Objavi komentar