četvrtak, 12. ožujka 2015.

Musaka sa mesom i jajima

U potrazi za nešto drugačijim receptom za musaku ali u malo jednostavnijom i "mekšom" varijantom, našla sam jedan koji se izdvojio svojim ukusom. Pa probajte i javite utiske.




SastojciBroj osoba:4 osobe 600 grmljevenog mesa  1 većaglavica crvenog luka  1-2 čehnabijelog luka  2 većemrkve  4 komada blanširanih (kuhanih) jaja  2 kašike brašna  50 gr maslaca ili ulja  400 mlmlijeka   so, vegeta, biber, peršin   po želji dodati i tvrdog sira

PripremaVrijeme pripreme:50 minTežina:Jednostavno
1
Obariti (skuhati) jaja da budu tvrdo kuhana. Razrezati ih na kolutove i ostaviti sa strane.
2
Sitno isjeckati crveni luk, biljeli luk i mrkvu i u tavi na ulju prepržiti.
3
Toj smjesi dodati mljeveno meso i začine po vašem ukusu. Kad je gotovo, skloniti sa vatre.
4
U dubljoj posudi istopiti maslac, dodati brašno i upržiti ga.
5
Kad se brašno upržilo, dodavati postepeno mlijeko dok se ne zgusne. Začiniti po želji.
6
Manji pleh premazati lujem, polovinu mesa rasporediti ravnomjerno po plehu, preko toga poredati tvrdo kuhana jaja i sve prekriti sa ostatkom mesa. Preliti sa mlijekom i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
7
U ovu musaku možete preko reda tvrdo kuhanih jaja i naribati tvdi sir po želji.
Nisam u ovom receptu to radila jer mi sir preuzme sve ukuse i mirise jela pa izbjegavam ga koliko mogu u pripremi istih.
Posluživanje
Poslužiti uz neku laganu sezonsku salatu.
Još slika

Nema komentara:

Objavi komentar