Sastojci:
biskvit:
6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašike ulja
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
sirup za biskvit:
300 gr. šećera
500 ml. vode
2 kesice vanilin šećera
fil:
700 ml. mlijeka
8 kašika šećera
8 kašika brašna (pola oštrog-pola glatkog)
250 gr. margarina
glazura:
150 gr. čokolade
malo mlijeka
malo ulja
Priprema:
biskvit-odvojiti bjelanca od žumanaca i bjelanca umutiti sa šećerom a zatim dodati žumanca.dobro umutiti pa dodati i ulje.u posebnoj posudi izmješati brašno,prašak za pecivo i kakao i onda to ručno umješati sa jajima-pomuću žice.tijesto staviti u podmazani duboki pleh (moj je 37x20-ili br.40) i peći na 200*C oko 30 min.
*vruću pečenu koru preliti vrelim sirupom i sve ostaviti da se ohladi,da se fil nebi topio
sirup-staviti u šerpu šećer,vanilin šećer i vodu i skuvati sirup.ja ga kuvam od trenutka ključanja oko 5min.
fil-umutiti brašno i šećer sa malo hladnog mlijeka,zatim tu smjesu dodati u ostatak provrelog mlijeka i skuvati gusti krem, neprestano mešajući.skloniti s vatre i ohladiti.
margarin pjenasto umutiti pa mu dodati ohlađenu kuvanu kremu i sve dobro umutiti da bude pjenasti fil.
fil premazati preko natopljene kore i poravnati.preko fila staviti mlaku-NE VRUĆU glazuru.
glazura-na skroz laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa mlijekom i uljem.
*prije posluživanja kolač dobro ohladiti (par sati u zamrzivaču ili preko noći u frižideru).
Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/
Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/
Nema komentara:
Objavi komentar