subota, 14. ožujka 2015.

Minjon Torta


PRVA KORA
5 bjelanaca
150g šećera
200g mljevenih oraha
1 kašika brašna
DRUGA KORA
5 bjelanaca
150g šecera
200g mljevenih pečenih lješnika
1 kašika brašna
TREĆA KORA
5 bjelanaca
150g šećera
200g mljevenih badema
1 kašika brašna
FIL
15 žumanaca
15 kašika šećera
100g čokolade
300g maslaca
ČOKOLADNA GLAZURA
200g čokolade
6 kašika ulja


Priprema minjon torte

Lješnjake prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku smeđu ljusku i samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljuštiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svijetli.
Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanjke, dodati šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati žlicu brašna.
Rasporediti u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanjke i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
Ohlađeni fil izmiješati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.
Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.
Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim lješnicima.

Izvor: kolaci.eu

Nema komentara:

Objavi komentar