Sastojci 1 casa kisela pavlaka sa 20% m.m. 1 casasvinjska mast 2 case meko brasno prstohvatso 1 kesica prasak za pecivo 1 kesicavanilin secer oko 100gsecer u prahu po potrebi domaci dzem od sljiva
PripremaTežina:Jednostavno
1
Svinjsku mast ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi da omekša. U posudu za mešenje staviti pavlaku, pa čašom od pavlake odmeriti mast, i varjačom dobro umutiti da se lepo sjedini. Zatim čašom od pavlake odmeriti brašno, pa ga dodati u smesu od pavlake i masti, dodati i prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešati varjačom, a zatim i rukama umesiti testo. Možete ga ostaviti nekih 15 minuta u frižideru da odmori, a možete ga i odmah razvijati.
Na pobrašnjenoj podlozi testo razviti u pravougaonik, dimenzija otprilike 32x40cm i debljine testa oko 0,5cm. Testo iseći po dužoj strani na 4 trake. Na sredinu svake trake staviti džem (otprilike jedna ipo supena kašika džema ide na svaku traku testa), pa praviti rolnice, preklapajući slobodne delove testa preko džema tako da se susretnu, a onda prstima uštinuti ivice da se naprave šavovi.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Rolnice iseći oštrim nožem ili pica sekačem na komade dužine oko 4cm i ređati ih u pleh, šavom na dole. Peći na 180 stepeni, oko 20 minuta, dok ne počnu da dobijaju rumenkastu boju. Malo prohladiti, pa uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
U sastojcima sam napisala da se koristi domaći gušći džem. Najbolji je od šljiva. Mogu se koristiti i kupovni, ali je veća verovatnoća da će oni prilikom pečenja da cure. Štrudlice se mogu ređati i u podmazan pleh, ali je papir za pečenje bolja ideja, baš zbog džema koji može da curi i da ulepi pleh.
Posluživanje
U sastojcima sam napisala da se koristi domaći gušći džem. Najbolji je od šljiva. Mogu se koristiti i kupovni, ali je veća verovatnoća da će oni prilikom pečenja da cure. Štrudlice se mogu ređati i u podmazan pleh, ali je papir za pečenje bolja ideja, baš zbog džema koji može da curi i da ulepi pleh. Štrudlice na slici pravljene su sa domaćim džemom od višanja.
Nema komentara:
Objavi komentar