utorak, 17. ožujka 2015.

DOMAĆE KROFNE


Sastojci :

500 g brašna,
2 jajeta,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera
500 g brašna,
 2 jajeta,
1 Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 kašičica soli,
5 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica narandže ili limuna,
ulje za prženje,
šećer u prahu za posipanje




Priprema :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela.
Rastanjiti jedan deo oklagijom i modlom ili ako nemate možete i čašom vaditi krugove za krofne. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa pa ostaviti krofne da osdtoje jos petnaestak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile. U dubljoj šerpi zagrejati veću količinu ulja i polako ubacivati krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne lepo ocediti (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje i ceđenje krofnica) i stavljati ih na salvetu da upije višak ulja. Krofne posuti šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premazati domaćim džemom :)
Prijatno!




Izvor: milicinakuhinja.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar